New York sakinleri, metrolara güvenlik sebebiyle yerleştirilen askerlerden rahatsız

T24 Dış Haberler

New York şehri sakinleri, Vali Kathy Hochul‘un metro kullanan şehir sakinlerini korumak için Ulusal Muhafız birlikleri gönderme kararına olumsuz tepkiler gösterdi. 

Bazı yolcular bu uygulamanın iyi bir fikir olduğunu söylerken, diğerleri bunun “ırksal profil oluşturmaya” yol açabileceği endişesini dile getirdi.

Birlikler, en büyük istasyonlarda çalışmaya başladı.

Vali, “Metrolarımızı suç işleyen insanlardan kurtarmaya ve tüm New Yorkluları korumaya çalışıyoruz” dedi. 

Manşetlere çıkan bir dizi şiddetli saldırıya değinen Hochul, Ocak ayından bu yana üç cinayet işlendiğini söylerken, “Metro sistemimize yönelik bu menfur saldırılara tolerans gösterilmeyecektir” dedi.

New York Times’ın haberine göre 2023 yılında metroda işlenen büyük suçlar yüzde 13 artış gösterdi. 

Ulusal Muhafızlar, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra başlatılan bir program kapsamında halihazırda Liman İdaresi terminali ve Büyük Merkez İstasyon gibi büyük ulaşım merkezlerinde devriye geziyor.

Vali, tedbirlerin ne kadar süre yürürlükte kalacağını söylemedi.

Fulton Street istasyonunda konuşan 71 yaşındaki Matt Craig, “Metrolarda dolaşan ordudan hoşlanmıyorum ve onlara ihtiyacımız olduğunu da düşünmüyorum. Polis gayet yeterli” dedi. 

Brooklyn sakini olduğunu ve her gün metroyla işe gidip geldiğini söyleyen bir kişi, Hochul’un planını “siyasi amaçlarla” uyguladığını düşündüğünü söyledi. Hochul’un planının muhtemelen metrodaki rahatsızlıkların temel nedenlerine değinmeyeceğini ve anayasal sorunları gündeme getirebileceğini de ekledi. 

Columbia Üniversitesi’nde suç ve kamu güvenliği uzmanı Jeffrey Fagan, “Akıl sağlığı krizi ve evsizlik krizi, suç krizi gibi ele alınıyor. Metroda suç var, salgın boyutlarda değil” diye konuştu. 

New York’un en yoğun metro istasyonlarından bazılarından aceleyle geçerken, bazı yolcular BBC’ye Ulusal Muhafızların varlığını memnuniyetle karşıladıklarını ve kişisel olarak suçla karşılaşmadıklarını söyledi.
 
26 yaşındaki Aaron Hayes, “Durdurulup aranmak biraz tüyleri diken diken ediyor çünkü ben siyahi bir erkeğim ve beyaz olmayan insanların bu konuda ayrımcı bir şeyler hissedeceğini biliyorum. New York’ta yaşıyoruz, burası farklı kültürlerle dolu bir buluşma noktası” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir